Pulpety w sosie porowo-śmietanowym

Pulpety w sosie porowo-śmietanowym to pyszny obiad dla całej rodziny. Podane z ulubioną kaszą i domową surówką smakują wyśmienicie. Mi jako miłośniczce wszelakich pulpetów ten przepis przypadł bardzo do gustu :).

Składniki:

  • 600 gram mielonego mięsa, u mnie z łopatki wieprzowej
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • ok 150 ml śmietany 12%
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 liście laurowe
  • 6-7 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
  • sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • cebulę z czosnkiem siekamy w blenderze, pora kroimy w półplasterki, marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach,
  • do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, cebulę z czosnkiem, doprawiamy do smaku. Mięso wyrabiamy i formujemy pulpeciki które obtaczamy w mące,
  • pulpeciki przesmażamy na rozgrzanym oleju na patelni na rumiano z obydwu stron i przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, wlewamy zimną wodę tylko tyle aby zakryło mięso i gotujemy na małym gazie pod przykryciem,
  • na pozostałym oleju przesmażamy pora z marchewką, gdy ładnie się zeszkli przekładamy do mięsa,
  • pulpety gotujemy ok 20-25 min na małym gazie co raz mieszając aby się nie przypaliły,
  • do miski/rondelka dodajemy śmietanę ( jeśli chcemy zagęścić sos możemy dodać do śmietany dwie łyżki mąki ), parę łyżek gorącego wywaru, mieszamy i wlewamy do mięsa, dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Wyłączamy gaz i doprawiamy do smaku, solą i pieprzem

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *