Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką to proste ciasto ucierane drewnianą łyżką. Delikatne i puszyste. Duża blacha znika w mig :). Idealne do kawy, herbaty czy gorącego kakao.
[wp_ad_camp_5]
Składniki :
- 500 gram maki pszennej tortowej
- 70 gram roztopionego masła/margaryny
- 2 żółtka
- 125 ml mleka ciepłego (pół szklanki)
- 125 gram cukru (pół szklanki) + 2 łyżeczki
- 250-300 ml ciepłego mleka
- 35 gram świeżych drożdży
- szczypta soli
- ulubione owoce u mnie domowe morele w syropie
Składniki na kruszonkę:
- 5 łyżek cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 60 g margaryny lub masła
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do dużej miski przesypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i mieszamy do połączenia suchych składników,
- po środku miski w mące robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, posypujemy je dwoma łyżeczkami cukru, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka i odstawiamy na kilka minut aż drożdże zaczną pracować,
- następnie dodajemy żółtka i stopniowo wlewając ciepłe mleko zaczynamy mieszać/wyrabiać ciasto drewnianą łyżką, po chwili gdy składniki mniej więcej się połączą mieszając wlewamy lekko przestudzony tłuszcz i mieszamy kilka minut aż ciasto będzie jednolite. Konsystencja ciasta ma być delikatnie „rzadsza” od typowego ciasta drożdżowego wyrabianego ręcznie,
- ciasto po wierzchu lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia,
- po tym czasie ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 40×26 cm nasmarowanej tłuszczem, ( ja wyłożyłam papierem do pieczenia i bardzo ciężko było mi ciasto rozprowadzić :), choć też się udało 😀 ), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 min aż ciasto podrośnie,
- w międzyczasie robimy kruszonkę: masło/margarynę rozpuszczamy, do miski przekładamy mąkę i cukier, mieszamy następnie pomału dodajemy tłuszcz i wyrabiamy palcami,
- gdy ciasto podrośnie wykładamy owoce u mnie morele z syropu,, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 35 minut, do suchego patyczka
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Ciasto wyszło idealnie. Moje ulubione owoce do borówki, dlatego to właśnie je dodałem do ciasta. Żona zadowolona 🙂 A ciasto będzie jak znalazł do niedzielnej kawki.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam