Kotlety z piersi kurczaka w jogurcie i panierce z krakersów

Kotlety z piersi kurczaka w jogurcie i panierce z krakersów to fajna alternatywa i odmiana od tradycyjnej ich wersji. Kotleciki wychodzą delikatne i mięciutkie. Wręcz rozpływają się w ustach. Moim domownikom smakowały bardziej od tradycyjnych :). Jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole.

Składniki:

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • ok 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 duże opakowanie krakersów ok 180 gram
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem( staramy się aby wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej grubości),
  • mięso obsypujemy z obu stron przyprawami,
  • krakersy rozdrabniamy/ kruszymy w blenderze na pył lub robimy to ręcznie np, wałkiem do ciasta,
  • kotlety zanurzamy w jogurcie a następnie obtaczamy w zmielonych krakersach,
  • gotowe kotleciki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obydwu stron,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *