Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką to proste ciasto ucierane drewnianą łyżką. Delikatne i puszyste. Duża blacha znika w mig :). Idealne do kawy, herbaty czy gorącego kakao.

Składniki :

  • 500 gram maki pszennej tortowej
  • 70 gram roztopionego masła/margaryny
  • 2 żółtka
  • 125 ml mleka ciepłego (pół szklanki)
  • 125 gram cukru (pół szklanki) + 2 łyżeczki
  • 250-300 ml ciepłego mleka
  • 35 gram świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • ulubione owoce u mnie domowe morele w syropie

Składniki na kruszonkę:

  • 5 łyżek cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 60 g margaryny lub masła

Przygotowanie:

  • do dużej miski przesypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i mieszamy do połączenia suchych składników,
  • po środku miski w mące robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, posypujemy je dwoma łyżeczkami cukru, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka i odstawiamy na kilka minut aż drożdże zaczną pracować,
  • następnie dodajemy żółtka i stopniowo wlewając ciepłe mleko zaczynamy mieszać/wyrabiać ciasto drewnianą łyżką, po chwili gdy składniki mniej więcej się połączą mieszając wlewamy lekko przestudzony tłuszcz i mieszamy kilka minut aż ciasto będzie jednolite. Konsystencja ciasta ma być delikatnie „rzadsza” od typowego ciasta drożdżowego wyrabianego ręcznie,
  • ciasto po wierzchu lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia,
  • po tym czasie ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach  40×26 cm nasmarowanej tłuszczem, ( ja wyłożyłam papierem do pieczenia i bardzo ciężko było mi ciasto rozprowadzić :), choć też się udało 😀 ), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 min aż ciasto podrośnie,
  • w międzyczasie robimy kruszonkę: masło/margarynę rozpuszczamy, do miski przekładamy mąkę i cukier, mieszamy następnie pomału dodajemy tłuszcz i wyrabiamy palcami,
  • gdy ciasto podrośnie wykładamy owoce u mnie morele z syropu,, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 35 minut, do suchego patyczka

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *