Ciasto jogurtowa truskawka to pyszne połączenie puszystego biszkoptu ze słodkawo-kwaskową masą jogurtową, galaretką i sezonowymi truskawkami . Lekkie i orzeźwiające nie wiadomo kiedy znika z talerza :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru (130 gram)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka mąki pszennej (140 gram)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- 500 gram truskawek
- 800 gram gęstego jogurtu greckiego, u mnie dwa kubki po 400 gram
- 4 galaretki truskawkowe
- owocowa herbata aromatyzowana do nasączenia biszkoptu
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- upieczenie biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, do ubitych białek dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25-30 min do suchego patyczka, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
- w 300 ml gorącej wody rozpuszczamy 2 truskawkowe galaretki i odstawiamy do przestygnięcia,
- ostygnięty biszkopt wyjęłam z blaszki, aby był równy przekręciłam i ponownie wsadziłam do formy, biszkopt nasączyłam wcześniej zaparzoną herbatą,
- do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy chłodną ale nie tężejącą galaretkę, mieszamy łyżką aż powstanie jednolita masa, masa jogurtowa wyjdzie nam rzadka więc zostawiamy ją w misce na ok 5-10 min do momentu aż masa zacznie tężeć, musimy mieszać i sprawdzać co mniej więcej minutę, gdy masa będzie już gęściejsza, tężejąca wtedy wylewamy i rozprowadzamy ją po biszkopcie i wstawiamy do lodówki aż całkowicie zastygnie,
- w 500 ml gorącej wody rozpuszczamy pozostałe 2 galaretki i odstawiamy do przestygnięcia,
- truskawki myjemy i kroimy w kostkę,
- na zastygłą masę jogurtową wykładamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką,
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Sama lubię takie ciasta robić, bo są one bardzo smaczne i szybkie w wykonywaniu.