Karkówka pieczona z cebulą w musztardzie,majonezie i ketchupie

Pyszna, aromatyczna, krucha i delikatna karkówka pieczona z cebulą w musztardzie,majonezie i ketchupie. Nie mając pomysłu na karkówkę do obiadu na szybko wymyśliłam marynatę z tego co akurat miałam :). Karkówka wyszła przepyszna. Mimo iż nie jest to danie dietetyczne to jednak od czasu warto się skusić 🙂

Składniki:

  • ok 1200-1300 gram karkówki u mnie 10 plastrów
  • 2 duże cebule
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • pół słoiczka musztardy u mnie sarebska
  • ketchup pikantny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • cebulę kroimy w piórka,
  • każdy plaster karkówki z obu stron solimy i pieprzymy,
  • do garnka przekładamy mięso, cebulę, polewamy obficie ketchupem, dodajemy musztardę i majonez, dokładnie mieszamy/wmasowujemy w mięso, następnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki aby mięso przeszło smakiem marynaty,
  • na drugi dzień karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego którego dno pędzelkiem wysmarowałam odrobiną oleju,
  • gotową karkówkę pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach tak 1,5-2 h. Ja piekłam lekko ponad dwie godziny bo lubię taką wręcz rozpadającą się 🙂

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *