Ciasto jogurtowa truskawka to pyszne połączenie puszystego biszkoptu ze słodkawo-kwaskową masą jogurtową, galaretką i sezonowymi truskawkami . Lekkie i orzeźwiające nie wiadomo kiedy znika z talerza :).
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru (130 gram)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka mąki pszennej (140 gram)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- 500 gram truskawek
- 800 gram gęstego jogurtu greckiego, u mnie dwa kubki po 400 gram
- 4 galaretki truskawkowe
- owocowa herbata aromatyzowana do nasączenia biszkoptu
Przygotowanie:
- upieczenie biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, do ubitych białek dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25-30 min do suchego patyczka, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
- w 300 ml gorącej wody rozpuszczamy 2 truskawkowe galaretki i odstawiamy do przestygnięcia,
- ostygnięty biszkopt wyjęłam z blaszki, aby był równy przekręciłam i ponownie wsadziłam do formy, biszkopt nasączyłam wcześniej zaparzoną herbatą,
- do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy chłodną ale nie tężejącą galaretkę, mieszamy łyżką aż powstanie jednolita masa, masa jogurtowa wyjdzie nam rzadka więc zostawiamy ją w misce na ok 5-10 min do momentu aż masa zacznie tężeć, musimy mieszać i sprawdzać co mniej więcej minutę, gdy masa będzie już gęściejsza, tężejąca wtedy wylewamy i rozprowadzamy ją po biszkopcie i wstawiamy do lodówki aż całkowicie zastygnie,
- w 500 ml gorącej wody rozpuszczamy pozostałe 2 galaretki i odstawiamy do przestygnięcia,
- truskawki myjemy i kroimy w kostkę,
- na zastygłą masę jogurtową wykładamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką,
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki,
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/05/95663156_249178419619808_5937523091054788608_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/05/95631277_725701698173567_9165953684226441216_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/05/95730475_1232504120474354_3647134800101244928_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/05/96246395_238846167424589_7303841759455346688_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/05/95615974_2667939190153086_8238513495893606400_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/05/95711768_829355880904607_4728868106540154880_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/05/95523801_272515803948280_5890309726750638080_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/05/95662746_615346962389665_862566197680406528_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
Sama lubię takie ciasta robić, bo są one bardzo smaczne i szybkie w wykonywaniu.