Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciasto z rabarbarem. Lekkie i przyjemne w smaku. Owoce nie opadają. Ciasto może być świetną bazą pod różne owoce, truskawki, śliwki, jabłka. Oprószone cukrem pudrem smakuje znakomicie i nie wiadomo kiedy znika cała blaszka 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- ok 500 gram rabarbaru
- 4 jajka
- 100 gram masła/margaryny
- 1 szklanka cukru ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- masło/margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia,
- umyty rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki
- białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier, do ubitej piany dodajemy żółtka, olej, następnie obie mąki z proszkiem do pieczenia, na koniec mieszając stopniowo dodajemy przestudzone masło/margarynę,
- gotowe ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 28×24 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia,
- na wierzchu ciasta dość gęsto układamy owoce,
- gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 50 min aż ciasto ładnie się zarumieni, do suchego patyczka,
- upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia