Szybkie ciasto z rabarbarem

Szybkie ciasto z rabarbarem

Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciasto z rabarbarem. Lekkie i przyjemne w smaku. Owoce nie opadają. Ciasto może być świetną bazą pod różne owoce, truskawki, śliwki, jabłka. Oprószone cukrem pudrem smakuje znakomicie i nie wiadomo kiedy znika cała blaszka 🙂

Składniki:

  • ok 500 gram rabarbaru
  • 4 jajka
  • 100 gram masła/margaryny
  • 1 szklanka cukru ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • masło/margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia,
  • umyty rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki
  • białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier, do ubitej piany dodajemy żółtka, olej, następnie obie mąki z proszkiem do pieczenia, na koniec mieszając stopniowo dodajemy przestudzone masło/margarynę,
  • gotowe ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 28×24 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia,
  • na wierzchu ciasta dość gęsto układamy owoce,
  • gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 50 min aż ciasto ładnie się zarumieni, do suchego patyczka,
  • upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *