Prosty pasztet z mięsa i warzyw z rosołu

Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu to super przepis na wykorzystanie „resztek” po ugotowaniu rosołu. Pasztet jest pyszny i łatwy w przygotowaniu. Mięciutki i wilgotny, idealny na kanapkę :).

Składniki:

  • mięso drobiowe z rosołu, u mnie po obraniu ok 460 gram
  • warzywa z rosołu: u mnie 2 cebule, 3 kawałki selera, 1 duża marchewka, 1,5 pietruszki, całość mięso+warzywa ok 1 kg
  • 2 duże jaja L
  • 4 czubate łyżki bułki tartej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • ok 1/4 szklanki ugotowanego rosołu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • odrobina oliwy z oliwek, ulubione zioła u mnie suszona natka pietruszki i czosnek granulowany

Przygotowanie:

  • obrane mięso ze skórką mielimy przez maszynkę razem z warzywami,(cebulę obrałam z łupiny),
  • do miski z mięsem i warzywami wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, dolewamy trochę rosołu,
  • całość dokładnie mieszamy/wyrabiamy i przekładamy do aluminiowych blaszek lub do formy keksowej,
  • wierzch pasztetu posmarowałam pędzelkiem oliwą z oliwek i posypałam suszoną natką pietruszki i granulowanym czosnkiem,
  • gotowe pasztety wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 1,5 h aż ładnie się przypiecze,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *