Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu to super przepis na wykorzystanie „resztek” po ugotowaniu rosołu. Pasztet jest pyszny i łatwy w przygotowaniu. Mięciutki i wilgotny, idealny na kanapkę :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- mięso drobiowe z rosołu, u mnie po obraniu ok 460 gram
- warzywa z rosołu: u mnie 2 cebule, 3 kawałki selera, 1 duża marchewka, 1,5 pietruszki, całość mięso+warzywa ok 1 kg
- 2 duże jaja L
- 4 czubate łyżki bułki tartej
- 1 pęczek szczypiorku
- ok 1/4 szklanki ugotowanego rosołu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- odrobina oliwy z oliwek, ulubione zioła u mnie suszona natka pietruszki i czosnek granulowany
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- obrane mięso ze skórką mielimy przez maszynkę razem z warzywami,(cebulę obrałam z łupiny),
- do miski z mięsem i warzywami wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, dolewamy trochę rosołu,
- całość dokładnie mieszamy/wyrabiamy i przekładamy do aluminiowych blaszek lub do formy keksowej,
- wierzch pasztetu posmarowałam pędzelkiem oliwą z oliwek i posypałam suszoną natką pietruszki i granulowanym czosnkiem,
- gotowe pasztety wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 1,5 h aż ładnie się przypiecze,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
czy pasztety mozna posmarowac olejem rzepakowym i niczym nie posypywac? nie jestem przekonana do posypania pasztetow ziołami gdyz obawiam sie ze sie przypala
Można 🙂