Maślany puszysty chlebek

Bardzo prosty w przygotowaniu pyszny maślany chleb który smakuje wyśmienicie zarówno jako dodatek do kanapek/dań wytrawnych jak i na słodko. Jest to jeden z moich ulubionych chlebowych wypieków, mięciutki na drugi dzień :).

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 35 gram świeżych drożdży
  • 90 gram masła
  • ok 250 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  • do miski przesypujemy mąkę, po środku robimy wgłębienie w które kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ok 1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawiamy na ok 10 min żeby drożdże zaczęły pracować,
  • w międzyczasie rozpuszczamy masło i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia,
  • gdy drożdże lekko podrosną dodajemy sól i stopniowo wlewając ciepłe mleko zaczynamy wyrabiać ciasto,
  • pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy dalej do powstania miękkiego, elastycznego ciasta, wyrobione ciasto wkładamy do miski na dnie lekko oprószonej mąką i posypujemy po wierzchu odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę,
  • po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy i przekładamy do formy keksowej u mnie o wymiarach 34×12 cm ale może być trochę mniejsza wysmarowanej w środku masłem i obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia,
  • wyrośnięte ciasto smarujemy po wierzchu pędzelkiem mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 50-60 min do suchego patyczka,
  • upieczony chleb jeszcze ciepły wyciągamy z blaszki aby mógł odparować,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *