Ciasto kopiec kreta swego czasu było bardzo popularnym ciastem, teraz jakby trochę zapomnianym. Przepis na domową wersje znalazłam w internecie i jestem zachwycona smakiem ! :). Pyszne połączenie czekoladowego ciasta z bananami, czekoladą i bitą śmietaną. Pychotka! 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto:
- 340 gram mąki pszennej
- 220 gram cukru
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 210 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki kakao
Pozostałe składniki:
- 660 ml śmietany 30% schłodzonej
- 60- 70 gram mlecznej lub gorzkiej czekolady wg upodobań
- 4-5 bananów
- 3-4 łyżki cukru pudru
- połówka większej cytryny
- 1 smietanfix
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- przygotowanie ciasta: w misce miksujemy jajka z cukrem aż zjaśnieją i podwoją swoją objętość, w międzyczasie do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, mieszamy aż połączą się z sobą suche składniki. Do masy jajecznej cały czas miksując stopniowo wlewamy olej i mleko, następnie pomału wsypujemy suche składniki i miksujemy aż wszystkie składniki się z sobą połączą. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 45-50 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia,
- wystudzone ciasto wyciągamy z tortownicy, nożem ścinamy sam wierzch ciasta, tzw „górkę”, następnie nożem nacinamy ciasto wzdłuż boków zostawiać ok 1-2 cm do dna i przy pomocy łyżki wydrążamy ciasto do miseczki i w dłoniach je rozkruszamy,
- czekoladę trzemy na tarce lub rozdrabniamy przy pomocy blendera,
- do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, wsypujemy śmietanfix i cukier puder następnie ubijamy na szywno, do ubitej śmietany dodajemy czekoladę i tylko chwilę miksujemy aby się ładnie połączyły z sobą składniki,
- obrane banany przecinamy na pół, wkładamy je do ciasta i polewamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały,
- na banany wykładamy część śmietany, dociskamy i dobrze rozsmarowujemy ją po bananach, następnie wykładamy pozostałą śmietanę i formujemy kopiec,
- wydrążonymi okruchami dokładnie obsypujemy ciasto,
- gotowy kopiec kreta wstawiamy na kilka godzin do lodówki do schłodzenia,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
👌👌