Kotlety jajeczne

Bardzo proste w przygotowaniu kotlety jajeczne to smaczny pomysł na bezmięsne danie obiadowe. Dość szybkie w przygotowaniu, świetnie komponują się z ugotowanymi ziemniakami i domową surówką.

Składniki:

  • 6 dużych jajek
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej lub mrożonej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • 5 jaj gotujemy na twardo, wystudzone obieramy i siekamy nożem, następnie przekładamy do miski, w misce jeszcze lekko rozgniatamy je widelcem,
  • do rozdrobnionych jajek wbijamy jedno surowe jajko, dodajemy posiekany szczypiorek oraz natkę, czubatą łyżkę bułki tartej, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy/mieszamy widelcem lub ręką wszystkie składniki, następnie ręką formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i przekładamy na talerz, ( w razie potrzeby możemy trochę więcej podsypać bułki tartej),
  • gotowe kotleciki smażymy na rozgrzanej patelni na oleju na złocisty kolor z obydwu stron,

Zdjęcia

One Comment on “Kotlety jajeczne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *