Ryba zapiekana z porem w sosie śmietanowo-serowym, przepyszna, szybka w przygotowaniu i prosta propozycja obiadu :). Bardzo dobrze smakuje z ryżem i surówką.
Składniki:
- 3 większe filety rybne, u mnie opakowanie kostki z mintaja
- 1 por
- 1 ser typu camembert
- 1 szklanka śmietany 12%
- 1 łyżka masła
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- pora kroimy w cienkie krążki i szklimy na maśle, dodajemy do niego cienko pokrojony ser, cały czas mieszamy podgrzewając aż ser się stopi, następnie wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową,
- rozmrożone i osuszone filety rybne dzielimy na pół (ja miałam już gotowe kostki) i przekładamy do naczynia żaroodpornego, rybę skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy sosem,
- gotową rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i zapiekamy bez przykrycia do momentu aż wierzch przypiecze się na złocisty kolor, u mnie ok 40-50 minut,
Zdjęcia