Sałatka Big Mac

Sałatka Big Mac to smaczna i treściwa sałatka wzorowana na popularnym burgerze. Efektowna, smaczna i prosta w przygotowaniu świetnie sprawdzi się jako kolacja lub imprezowa przekąska.

Składniki:

  • 4 bułki hamburgerowe
  • 500 gram mięsa mielonego wołowego
  • 1 mniejsza czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 3/4 główki sałaty lodowej
  • 4 ogórki konserwowe
  • 150 gram sera żółtego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 czubata łyżka masła
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka

Przygotowanie:

  • mięso mielone podsmażamy z przyprawami, następnie odstawiamy do przestygnięcia,
  • bułki przekrawamy na pół, górne części kroimy na 4 części, a spody w kostkę,
  • na łyżce masła podsmażamy spody bułek aż podsmażą się i powstaną rumiane grzanki, ściągamy z gazu,
  • sałatę lodową dość drobno siekamy/rozdrabniamy, pomidora i paprykę kroimy w kostkę, ser trzemy na tarce o dużych oczkach, 2 ogórki kroimy w plasterki,
  • przygotowanie sosu: cebulę i 2 ogórki kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ketchup, majonez, musztardę oraz jogurt grecki, dokładnie mieszamy aż powstanie gęsty sos,
  • składanie sałatki: na dno większej miski wykładamy połowę podsmażonych grzanek, na grzanki wykładamy połowę mięsa mielonego, po mięsie rozprowadzamy połowę sosu. Następnie wykładamy pomidora i paprykę, wykładamy połowę sałaty. Na sałatę wykładamy pozostałe grzanki i mięso, rozprowadzamy pozostały sos. Kolejno układamy pokrojone w plasterki ogórki, posypujemy startym serem, na ser wykładamy pozostałą sałatę, na wierzchu układamy pozostałe ćwiartki bułek,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *