Zapiekane naleśniki z farszem meksykańskim i sosem pomidorowym to świetny pomysł na smaczny obiad lub kolację. Proste w przygotowaniu sycące danie, idealne dla miłośników mięsa :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 5-6 usmażonych naleśników
- 400 gram mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ok 250 gram mozzarelli w kawałku lub innego sera żółtego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka zimnej wody
- oliwa lub olej do smażenia
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, przyprawa do mięsa mielonego
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- pokrojoną w kostkę cebulę i dwa przeciśnięte ząbki czosnku podsmażamy na oleju/oliwie na patelni, gdy cebula ładnie się zeszkli dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku przyprawami,
- gdy mięso się podsmaży, dodajemy do niego odcedzoną kukurydzę i fasolę, wlewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy ok 10 min co jakiś czas mieszając tak aby kukurydza z fasolą zmiękły i woda lekko odparowała, gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia,
- smażymy naleśniki,
- ser ścieramy na tarce o dużych oczkach
- w rondelku na 2 łyżkach oleju/oliwie podsmażamy jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gdy się podsmaży wlewamy pomidory w puszce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano, gotujemy ok 6-7 min co jakiś czas mieszając, następnie ściągamy z gazu,
- następnie na naleśnika nakładamy mięsny farsz, posypujemy startym serem, zwijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej tak aby się nie stykały,
- na wierzchu naleśników rozprowadzamy sos pomidorowy i posypujemy pozostałym serem,
- gotowe naleśniki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok 25 minut,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Mistrzowskie naleśniki.