Makaron z boczkiem, pomidorami i mascarpone

Makaron z boczkiem, pomidorami i mascarpone to smaczny obiad lub kolacja w 20 minut :). Idealna propozycja dla tych co lubią treściwie zjeść a nie mają czasu lub ochoty spędzać długiego czasu w kuchni. Pyszny makaron z dużą ilością kremowego sosu i wędzonego boczku.

Składniki:

  • 400 gram ulubionego makaronu
  • ok 250-280 gram wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 250 gram serka mascarpone
  • puszka pomidorów krojonych
  • trochę świeżej lub mrożonej natki pietruszki
  • ser grana padano
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • cebulę kroimy w kostkę, boczek w paseczki,
  • na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojony boczek gdy wytopi się tłuszcz a boczek lekko podsmaży dorzucamy cebulkę,
  • w międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu,
  • gdy boczek będzie podsmażony a cebulka ładnie zeszklona dorzucamy pomidory w puszce, całość dokładnie mieszamy i dusimy kilka minut żeby odparowało trochę wody z pomidorów, następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż serek się rozpuści i ładnie połączy z pozostałymi składnikami tworząc kremowy sos,
  • gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy z odcedzonym makaronem, ( nie musimy przelewać makaronu zimną wodą, dzięki czemu lepiej oblepi się z sosem),
  • gotowy makaron z sosem przed podaniem oprószamy startym serem grana padano,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *