Zapiekane naleśniki z farszem meksykańskim

Zapiekane naleśniki z farszem meksykańskim i sosem pomidorowym to świetny pomysł na smaczny obiad lub kolację. Proste w przygotowaniu sycące danie, idealne dla miłośników mięsa :).

Składniki:

  • 5-6 usmażonych naleśników
  • 400 gram mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ok 250 gram mozzarelli w kawałku lub innego sera żółtego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka zimnej wody
  • oliwa lub olej do smażenia
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, przyprawa do mięsa mielonego

Przygotowanie:

  • pokrojoną w kostkę cebulę i dwa przeciśnięte ząbki czosnku podsmażamy na oleju/oliwie na patelni, gdy cebula ładnie się zeszkli dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku przyprawami,
  • gdy mięso się podsmaży, dodajemy do niego odcedzoną kukurydzę i fasolę, wlewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy ok 10 min co jakiś czas mieszając tak aby kukurydza z fasolą zmiękły i woda lekko odparowała, gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia,
  • smażymy naleśniki,
  • ser ścieramy na tarce o dużych oczkach
  • w rondelku na 2 łyżkach oleju/oliwie podsmażamy jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gdy się podsmaży wlewamy pomidory w puszce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano, gotujemy ok 6-7 min co jakiś czas mieszając, następnie ściągamy z gazu,
  • następnie na naleśnika nakładamy mięsny farsz, posypujemy startym serem, zwijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej tak aby się nie stykały,
  • na wierzchu naleśników rozprowadzamy sos pomidorowy i posypujemy pozostałym serem,
  • gotowe naleśniki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok 25 minut,

Zdjęcia

One Comment on “Zapiekane naleśniki z farszem meksykańskim”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *