Klasyczna wuzetka

Bardzo smaczny przepis na klasyczną wuzetkę. Ciasto znane i lubiane. Przepis z którego ja korzystam i zawsze się udaje. Proste i dość szybkie w przygotowaniu. Duża blacha znika w mig :). Świetnie sprawdza się na co dzień i od święta.

Składniki na ciasto:

  • 8 jajek L
  • 1 szklanka cukru (składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Pozostałe składniki:

  • 1 litr śmietany kremówki dobrze schłodzonej 30 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny+ pół szklanki zimnej wody
  • ok połowa lub 2/3 słoika dżemu wiśniowego lub powideł śliwkowych
  • herbata z cytryną do nasączenia biszkoptu lub posłodzona kawa w zależności od podobań
  • 150 gram czekolady mlecznej lub gorzkiej, 5 łyżek śmietany 12%

Przygotowanie:

  • upieczenie ciasta: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej, kolejno stopniowo zaczynamy dodawać przesiane suche składniki, miksujemy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 40 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • ostygnięte ciasto wyjmujemy z blaszki, przekrawamy na pół. Spód ponownie umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem, nasączamy wcześniej zaparzoną herbatą lub kawą i smarujemy dżemem/powidłami,
  • do dużej miski przelewamy dobrze schłodzoną śmietankę 30%, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno,
  • w międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatyną i zalewamy ją połową szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
  • gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować,
  • do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
  • gotową masę śmietanową wykładamy i równo rozprowadzamy po spodzie ciasta następnie przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając, cisto wstawiamy do lodówki aby masa stężała,
  • gdy masa śmietanowa stężeje w miseczce rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej czekoladę wraz 5 łyżkami śmietany 12%, dokładnie mieszamy, polewę rozprowadzamy po cieście które następnie wstawiamy na całą noc do lodówki,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *