Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno to pyszne ciasto bez pieczenia. Lekki, delikatny i puszysty dzięki dodatkowi śmietanki. Idealny deser na sezon truskawkowy. Smaczny kąsek dla wszystkich miłośników serników i truskawek :).

Składniki:

  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 200 ml śmietany 30%
  • ok 1 kg truskawek mrożonych lub świeżych, ja akurat użyłam mrożonych 900 gram
  • 4 galaretki truskawkowe
  • 200 gram podłużnych biszkoptów, możemy zastąpić okrągłymi lub herbatnikami, wg upodobań
  • 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  • 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia,
  • śmietanę ubijamy na sztywną pianę,
  • do dużej miski przekładamy twaróg, miksujemy go z cukrem pudrem, następnie cały czas miksując dodajemy wystudzone ale nie tężejące truskawkowe galaretki, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy ubitą wcześniej śmietanę i mieszamy do połączenia się składników,
  • na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm układamy biszkopty,
  • na biszkopty delikatnie wylewamy gęstniejącą masę serową, (gdyby zdarzyło się że któryś biszkopt zacznie wypływać do góry lekko dociskamy go do dna blaszki), następnie odstawiamy do całkowitego stężenia,
  • truskawki blendujemy (jeśli używamy mrożonych wcześniej je rozmrażamy),
  • mus truskawkowy przelewamy do garnka, i zagotowujemy, gdy mus się zagotuje ściągamy go z gazu, wsypujemy do niego dwie galaretki truskawkowe i mieszamy do momentu aż ładnie się rozpuszczą, następnie odstawiamy do całkowitego przestygnięcia,
  • wystygły mus rozprowadzamy po zastygniętej warstwie serowej,
  • ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *