Gulasz z polędwicy z indyka

Gulasz z polędwiczek z indyka to smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Łatwy w przygotowaniu i z podstawowych składników. Wyśmienicie smakuje z ulubioną kaszą i domową surówką.

Składniki:

  • 2 polędwiczki z indyka u mnie 600 gram
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 12 lub 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 liście laurowe
  • 5-6 ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki pieprzu
  • przyprawa do drobiu
  • trochę świeżej lub mrożonej natki pietruszki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • mięso kroimy w kostkę, cebulę w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę,
  • do miski przekładamy mięso, wsypujmy przyprawy (sól, pieprz, papryka, czosnek granulowany, przyprawa do drobiu) dokładnie mieszamy aż przyprawy oblepią mięso, następnie wsypujemy mąkę dokładnie mieszamy,
  • na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, gdy cebula ładnie się zeszkli dodajmy mięso, podsmażamy na złocisty kolor,
  • podsmażone mięso z cebulą przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą tylko aby przykryć mięso, u mnie 1 kubek, i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 30-40 minut do momentu aż mięso będzie miękkie,
  • gdy mięso będzie mięciutkie do miski/rondelka przelewamy śmietanę, ( możemy jeszcze dodać trochę mąki jeśli chcemy jeszcze bardziej zagęścić sos) dodajemy do niej 1-2 łyżki wazowej gorącego sosu dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka, całość zagotowujemy,
  • gotowy gulasz w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *