Ciasto łaciate jest bardzo efektowne i proste w przygotowaniu. To puszysty biszkopt przełożony masą galaretkowo-czekoladową z dodatkiem serka homogenizowanego. Tanie i łatwo dostępne składniki. Ciasto idealne do popołudniowej kawy/herbaty jak i na różne święta czy okazje :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto:
- 6 jaj L
- 240 gram mąki pszennej tortowej
- 200 gram cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki kakao
Pozostałe składniki:
- 2 galaretki cytrynowe
- 280 gram serka homogenizowanego, u mnie dwa serki po 140 gram typu danio
- 150 czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- upieczenie łaciatego biszkoptu: białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Połowę masy biszkoptowej przelewamy do miski, do pozostałej połowy dodajemy kakao i 2 łyżki wody. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Na dno blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką ciasto naprzemiennie raz białe a raz czekoladowe. Na koniec możemy przeciągnąć wykałaczką lub widelcem na szerokość i długość blaszki. Gotowy biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 25-30 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.,
- w międzyczasie galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia i momentu aż zacznie tężeć,
- połowę czekolady rozdrabiamy w blenderze lub siekamy nożem,
- gdy galaretka będzie tężeć wyciągamy ostygnięty biszkopt z blaszki, przekrawamy go na pół i jedną połówkę ponownie umieszczamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
- do miski przesypujemy rozdrobnioną czekoladę i serki homogenizowane, chwilę miksujemy. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i mieszamy do połączenia się skłądników,
- tężejącą masę galaretkową rozprowadzamy po biszkopcie i przykrywamy drugą połówką ciasta, lekko dociskając. Ciasto wstawiamy do lodówki aż masa całkowicie stężeje.,
- pozostałą czekoladę rozdrabniamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy śmietanę, rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i mieszamy aż powstanie jednolita polewa.
- Gotową polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta i wstawaimy do lodówki do zastygnięcia,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia