Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką

Pyszna, soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką. Super pomysł na prosty i smaczny obiad. U mnie w domu najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kotlety, przyprawiamy solą,pieprzem i ulubioną przyprawą do drobiu. skrapiamy oliwą/olejem.
  • marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach,
  • cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na oleju. Gdy cebula ładnie się zeszkli dodajemy marchewkę, dusimy ok 10 minut od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.,
  • do wystudzonego farszu dodajemy majonez i dokładnie mieszamy,
  • nasmaczone filety z kurczaka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
  • Na każdym filecie układamy porcję farszu,
  • gotowe piersi wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 30 minut,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *