Pyszne bananowe muffinki z czekoladą to przepyszny pomysł na prosty i dość szybki deser. Z chęcią po nie sięgniemy gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego :). Podstawowe składniki, idealny przepis jeśli nie mamy pomysłu co zrobić z dojrzałymi bananami!.
Składniki:
- 125 ml oleju rzepakowego
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 3 łyżki cukru
- 100 gram białej czekolady
Przygotowanie:
- czekoladę rozdrabniamy przy pomocy noża lub blendera na mniejsze kawałki,
- do miski przekładamy obrane banany i rozgniatamy je widelcem na gładką papkę, następnie wlewamy olej, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy,
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki,
- do mąki przelewamy masę bananową i dokładnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki aż wszystkie składniki ładnie się połączą i powstanie jednolite ciasto,
- gotowe ciasto nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami sylikonowymi lub papierowymi, ( u mnie wyszło 15 babeczek z tej proporcji) po wierzchu oprószamy rozdrobnioną czekoladą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut aż ładnie się zrumienią, do suchego patyczka,
Zdjęcia
Idealne do popołudniowej kawki! Pycha 🙂
Czy można zrobić bez bananów? ☺
oj nie wiem czy wyjdą w końcu to muffinki bananowe 🙂