Bananowe muffinki z białą czekoladą

Pyszne bananowe muffinki z czekoladą to przepyszny pomysł na prosty i dość szybki deser. Z chęcią po nie sięgniemy gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego :). Podstawowe składniki, idealny przepis jeśli nie mamy pomysłu co zrobić z dojrzałymi bananami!.

Składniki:

  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki cukru
  • 100 gram białej czekolady

Przygotowanie:

  • czekoladę rozdrabniamy przy pomocy noża lub blendera na mniejsze kawałki,
  • do miski przekładamy obrane banany i rozgniatamy je widelcem na gładką papkę, następnie wlewamy olej, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy,
  • Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki,
  • do mąki przelewamy masę bananową i dokładnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki aż wszystkie składniki ładnie się połączą i powstanie jednolite ciasto,
  • gotowe ciasto nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami sylikonowymi lub papierowymi, ( u mnie wyszło 15 babeczek z tej proporcji) po wierzchu oprószamy rozdrobnioną czekoladą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut aż ładnie się zrumienią, do suchego patyczka,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

3 Comments on “Bananowe muffinki z białą czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *