Bananowe muffinki z białą czekoladą

Bananowe muffinki z białą czekoladą

Pyszne bananowe muffinki z czekoladą to przepyszny pomysł na prosty i dość szybki deser. Z chęcią po nie sięgniemy gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego :). Podstawowe składniki, idealny przepis jeśli nie mamy pomysłu co zrobić z dojrzałymi bananami!.

Składniki:

  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki cukru
  • 100 gram białej czekolady

Przygotowanie:

  • czekoladę rozdrabniamy przy pomocy noża lub blendera na mniejsze kawałki,
  • do miski przekładamy obrane banany i rozgniatamy je widelcem na gładką papkę, następnie wlewamy olej, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy,
  • Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki,
  • do mąki przelewamy masę bananową i dokładnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki aż wszystkie składniki ładnie się połączą i powstanie jednolite ciasto,
  • gotowe ciasto nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami sylikonowymi lub papierowymi, ( u mnie wyszło 15 babeczek z tej proporcji) po wierzchu oprószamy rozdrobnioną czekoladą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut aż ładnie się zrumienią, do suchego patyczka,

Zdjęcia

One Comment on “Bananowe muffinki z białą czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *