Pierogi z mięsem mielonym

Pierogi z mięsem mielonym

Przepyszne pierogi z farszem z mięsa mielonego. Proste w przygotowaniu, wyśmienite z wilgotnym i soczystym farszem. Znikają w mig z talerza. Rodzina zgodnie stwierdziła że to najlepsze pierogi z mięsem jakie do tej pory jedli :)!

Składniki na farsz:

  • 500 gram mięsa mielonego u mnie z łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, słodka papryka
  • do okrasy 1 duża cebula. Smalec/olej

Składniki na ciasto:

  • 550 gram mąki pszennej
  • ok 300 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 30 ml oleju
  • Uwaga: Z tych proporcji składników wyszło mi 32 pierogi z mięsem i zostało jeszcze ok 1/3 ciasta na pierogi. Ja robiłam jeszcze część z innym farszem. Jeśli chcemy wykorzystać całe ciasto musimy albo zwiększyć składniki na farsz albo zrobić mniej ciasta 🙂

Przygotowanie:

  • cebulę kroimy w piórka a następnie podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, gdy ładnie się zeszkli dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do mięsa mielonego,
  • usmażone mięso przekładamy do miski/rondla i odstawiamy do ostygnięcia. Do ostygniętego mięsa wbijamy jajko a następnie całość blendujemy na gładką masę. Tak przygotowany farsz wstawiłam na ok 2 h do lodówki aby był bardziej zbity.,
  • W misce lub na stolnicy wyrabiamy ciasto na pierogi, przykrywamy miską lub talerzem aby chwilę odpoczęło,
  • w międzyczasie gotujemy osoloną wodę na pierogi ,
  • Na oprószonej mąką stolnicy lub blacie rozwałkowujemy cienko ciasto, wykrawamy szklanką koła, nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy,
  • gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok 5-6 min na małym ogniu od momentu wypłynięcia na wierzch,
  • po wyciągnięciu na talerz polewamy okrasą ( u mnie na smalcu podsmażona cebulka),

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *