Ciasto Stefanka

, Ciasto Stefanka

Ciasto Stefanka jest pyszne, delikatne a jego przygotowanie zajmie nam max 15-20 minut :). Smakowity deser bez pieczenia z polewą z białej czekolady. Z podstawowych składników które często mamy w domu. Stary, sprawdzony przepis.

Składniki:

  • 1 i 1/2 litra mleka
  • ok 400 gram herbatników
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy manny ( składniki zawsze odmierzam szklanką o pojemności 250 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 375 gram margaryny lub masła
  • 4 łyżki kakao
  • 1 tabliczka białej czekolady 100 gram
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

  • na spodzie blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników,
  • do garnka wlewamy mleko, dodajemy margarynę/masło, wsypujemy cukier, kakao i nastawiamy na gaz. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy cały czas mieszając kasze manny, całość zagotowujemy i gotujemy chwilkę mieszając aż kasza zgęstnieje.,
  • gotową masę ściągamy z gazu i od razu połowę gorącej masy grysikowej wylewamy i rozprowadzamy po herbatnikach,
  • na masie układamy drugą warstwę herbatników, wykładamy i rozprowadzamy pozostałą masę zostawiając kilka łyżek na wierzch ciasta,
  • na masę wykładamy trzecią warstwę herbatników i rozprowadzamy po wierzchu pozostałą masę. Ciasto odstawiamy do przestygnięcia.,
  • czekoladę kruszymy do miseczki, dodajemy śmietanę i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, dokładnie mieszamy i rozprowadzamy polewę po wierzchu ciasta.,
  • gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki,

Zdjęcia

One Comment on “Ciasto Stefanka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *