Ciasto Stefanka jest pyszne, delikatne a jego przygotowanie zajmie nam max 15-20 minut :). Smakowity deser bez pieczenia z polewą z białej czekolady. Z podstawowych składników które często mamy w domu. Stary, sprawdzony przepis.
Składniki:
- 1 i 1/2 litra mleka
- ok 400 gram herbatników
- 1 i 1/2 szklanki kaszy manny ( składniki zawsze odmierzam szklanką o pojemności 250 ml)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 375 gram margaryny lub masła
- 4 łyżki kakao
- 1 tabliczka białej czekolady 100 gram
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
- na spodzie blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników,
- do garnka wlewamy mleko, dodajemy margarynę/masło, wsypujemy cukier, kakao i nastawiamy na gaz. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy cały czas mieszając kasze manny, całość zagotowujemy i gotujemy chwilkę mieszając aż kasza zgęstnieje.,
- gotową masę ściągamy z gazu i od razu połowę gorącej masy grysikowej wylewamy i rozprowadzamy po herbatnikach,
- na masie układamy drugą warstwę herbatników, wykładamy i rozprowadzamy pozostałą masę zostawiając kilka łyżek na wierzch ciasta,
- na masę wykładamy trzecią warstwę herbatników i rozprowadzamy po wierzchu pozostałą masę. Ciasto odstawiamy do przestygnięcia.,
- czekoladę kruszymy do miseczki, dodajemy śmietanę i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, dokładnie mieszamy i rozprowadzamy polewę po wierzchu ciasta.,
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki,
Zdjęcia
Super ciasto! Stefanek wie co dobre 🙂
Ciasto bardzo proste ,ale w smaku genialne!