Filet rybny w serowej ciasto-panierce

, Filet rybny w serowej ciasto-panierce

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu filet rybny w serowej ciasto-panierce. Świetna alternatywa od ryby smażonej w klasycznej panierce. Mięso jest delikatne i soczyste. Mniam ! :).

Składniki:

  • 3-4 filety rybne u mnie z mintaja
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka majonezu
  • 4-5 łyżek z czubkiem sera żółtego startego na drobnych oczkach
  • trochę soku z wyciśniętej cytryny
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb

Przygotowanie:

  • Odmrożone filety rybne, osuszamy i przekrawamy na pół, solimy, pieprzymy, posypujemy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny,
  • do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto-panierkę i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita zawiesina,
  • rybę maczamy/panierujemy w cieście serowym a następnie smażymy na rozgrzanej patelni na oleju rumiano z obydwu stron., ( po nałożeniu ryby na patelnię łyżeczką możemy polać delikatnie trochę ciasta jeśli przy wyciąganiu z miseczki spłynie z ryby)
  • po usmażeniu możemy lekko odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *