Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu filet rybny w serowej ciasto-panierce. Świetna alternatywa od ryby smażonej w klasycznej panierce. Mięso jest delikatne i soczyste. Mniam ! :).
Składniki:
- 3-4 filety rybne u mnie z mintaja
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka majonezu
- 4-5 łyżek z czubkiem sera żółtego startego na drobnych oczkach
- trochę soku z wyciśniętej cytryny
- sól, pieprz, przyprawa do ryb
Przygotowanie:
- Odmrożone filety rybne, osuszamy i przekrawamy na pół, solimy, pieprzymy, posypujemy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny,
- do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto-panierkę i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita zawiesina,
- rybę maczamy/panierujemy w cieście serowym a następnie smażymy na rozgrzanej patelni na oleju rumiano z obydwu stron., ( po nałożeniu ryby na patelnię łyżeczką możemy polać delikatnie trochę ciasta jeśli przy wyciąganiu z miseczki spłynie z ryby)
- po usmażeniu możemy lekko odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu,
Zdjęcia