Placki z cukinii i marchewki

Placki z cukinii i marchewki, delikatne, mięciutkie wewnątrz a chrupiące zewnątrz.! Mniam, Cała rodzina wcinała aż im się uszy trzęsły :). Zawsze w moim domu gdy sezon na cukinię w pełni.

Składniki:

  • 1 młoda średniej wielkości cukinia
  • 1 większa marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 6-7 łyżek mąki pszennej
  • sól, pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  • cebule pokroiłam w kostkę, czosnek przecisnęłam przez praskę i podsmażyłam na patelni na rozgrzanym oleju,
  • z umytej cukinii odkrawamy końcówki, przecinamy wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne.
  • Cukinie i obraną marchewkę ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach, dodajemy przesmażoną cebulę, mąkę, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby możemy dosypać więcej mąki.
  • tak przygotowaną masę wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Formujemy placki, smażymy na rumiano z obydwu stron,
  • po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Zdjęcia

4 Comments on “Placki z cukinii i marchewki”

    1. Oj już nie pamiętam. Ale najadły się 3 dorosłe osoby. Jeśli potrzebuje Pani więcej można zrobić z półtorej lub podwójnej proporcji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *