Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką wg przepisu mojej mamy. U nas dziś z dodatkiem sezonowych świeżych wiśni :). Mi najlepiej smakuje jeszcze ciepłe do popicia z zimnym mlekiem… Mniam!!

Składniki na rozczyn:

  • 50 gram świeżych drożdży
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka ( zawsze używam szklanki o pojemności 250 ml)
  • 150 gram masła lub margaryny
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • ok 3 garście wiśni

Składniki na kruszonkę:

  • 5 łyżek cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 60 g margaryny lub masła

Przygotowanie:

  • umyte wiśnie pozbawiamy pestek,
  • składniki na rozczyn rozrabiamy w kubku widelcem i odstawiamy na ok 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
  • w miseczce roztrzepujemy jaja z cukrem,
  • margarynę/masło rozpuszczamy a następnie mieszamy z ciepłym mlekiem,
  • do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy roztrzepane jajka z cukrem, mleko z tłuszczem i rozczyn drożdży. Najpierw mieszamy drewnianą łyżką do wstępnego połączenia się składników a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie ok 8-10 minut.,w razie potrzeby możemy podsypać więcej mąki.,
  • wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
  • po tym czasie ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach  40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 15 min aż ciasto podrośnie,
  • w międzyczasie robimy kruszonkę: masło/margarynę rozpuszczamy, do miski przekładamy mąkę i cukier, mieszamy następnie pomału dodajemy tłuszcz i wyrabiamy palcami,
  • gdy ciasto podrośnie wykładamy owoce, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 35 minut, do suchego patyczka

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *