Pieczona karkówka z pieczarkami w sosie słodko-kwaśnym

, Pieczona karkówka z pieczarkami w sosie słodko-kwaśnym

Pieczona karkówka z pieczarkami w sosie słodko-kwaśnym to jedno z popisowych dań mojej mamy. Często gościła u nas na stole przy okazji różnych uroczystości :). Jest to dość duża proporcja, można sobie zmniejszyć ilość mięsa i sosu wg uznania.

Składniki:

  • 1 cała karkówka ok 1,5 kg
  • 3 większe cebule
  • 300 gram pieczarek
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól i pieprz

Składniki na zalewę:

  • 9 płaskich łyżek cukru
  • 7 łyżek octu
  • 6 łyżek magi
  • 9 łyżek wody
  • 8 łyżek koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

  • karkówkę kroimy w plastry, solimy i pieprzymy z obydwu stron i wstawiamy na kilka godzin do lodówki,
  • umyte pieczarki kroimy w plasterki lub w kostkę
  • cebulę kroimy w pół plastry i szklimy na rozgrzanej patelni na oleju,
  • karkówkę obsmażamy na rumiano z obu stron,
  • obsmażoną karkówkę kładziemy do naczynia żaroodpornego i przekładamy warstwami surowymi cebulą i surowymi pieczarkami.
  • do rondelka/garna przekładamy wszystkie składniki na zalewę, podgrzewamy i mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki ładnie się z sobą połączą.
  • tak przygotowaną zalewę rozprowadzamy równomiernie po wierzchu,
  • gotową karkówkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy pod przykryciem 1,5-2 godziny. pod koniec możemy zmniejszyć trochę temperaturę. Ja piekę zawsze trochę dłużej gdyż lubię gdy karkówka aż się rozpada :). Czas pieczenia zależy również od ilości mięsa którą użyjemy.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *