Ciasto owocowo-galaretkowy przekładaniec

Ciasto owocowo-galaretkowy przekładaniec to pyszny, lekki i orzeźwiający deser bez pieczenia. Banalnie prosty w przygotowaniu. Możemy użyć dowolnych ulubionych smaków galaretek i owoców w sezonie świeżych a jesienią lub zimą z syropu.

Składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • ćwiartka średniej wielkości arbuza
  • 800 ml gęstego jogurtu greckiego ja użyłam dwa kubki każdy o pojemności 400 ml
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 galaretki malinowe
  • ok 200 gram herbatników

Przygotowanie:

  • galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
  • na dnie blachy do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników,
  • odsączone brzoskwinie z syropu pokroiłam w kostkę i rozłożyłam na herbatnikach,
  • gdy galaretka brzoskwiniowa będzie gęsta, tężejąca wtedy wylewamy i rozprowadzamy ją po brzoskwiniach. ( ja wylałam galaretkę zbyt mało stężałą przez co lekko wypłynęły herbatniki ale nie wpływa to na smak ciasta :)) Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia,
  • galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia.,
  • gdy galaretki będą zimne ale nie tężejące wtedy do miski przekładamy jogurty greckie a następnie przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki mieszając cienkim strumieniem wlewamy do jogurtu galaretki. Dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa, wylewamy i rozprowadzamy po zastygłej warstwie brzoskwiniowej. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  • galaretki malinowe rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia,
  • arbuza pozbawiłam pestek i pokroiłam w kostkę,
  • na zastygłą warstwę jogurtową wykładamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *