Pierś z kurczaka z porem w sosie serowo-śmietanowym

Pierś z kurczaka z porem w sosie śmietanowo-serowym to prosty i pyszny pomysł na obiad w 20 minut :). Treściwy i sycący posiłek z łatwo dostępnych składników. Cała rodzina zajadała się ze smakiem..

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • ok 300-350 gram makaronu, u mnie świderki
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 75 gram serka topionego śmietankowego
  • ok 250 ml śmietany 12 lub 18 %
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej/oliwa do smażenia

Przygotowanie:

  • pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy curry i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę do lodówki aby mięso przeszło smakiem przypraw,
  • umytego pora kroimy w półplasterki,
  • cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, natkę pietruszki drobno siekamy,
  • na rozgrzanej patelni na oleju podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, gdy się zeszkli dodajemy kurczaka i całość razem smażymy,
  • w międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu,
  • do usmażonego kurczaka dodajmy pora, mieszamy i dusimy do momentu aż por zmięknie,
  • następnie dodajemy serek topiony, mieszamy do momentu aż ładnie się rozpuści i wlewamy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy, zagotowujemy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, chwilę razem podduszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.,
  • gotowy sos mieszamy razem z odcedzonym makaronem, przed podaniem możemy oprószyć startym serem typu grana padano,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *