Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu domowe cebulaki. Wyśmienite na ciepło jak i na zimno :). Coś w rodzaju pizzerinek. Bardzo smaczne, nie wiadomo kiedy w mgnieniu oka znikła cała blacha !.
Składniki na ciasto:
- 400 gram mąki pszennej tortowej
- 30 gram świeżych drożdży
- 1 jajko
- ok 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 3-4 średniej wielkości cebule
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany u mnie 18%
- 50 gram margaryny lub innego tłuszczu
- sól, pieprz do smaku
- ok 150 gram żółtego sera w kawałku
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w półplasterki,
- do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki. Wlewamy ok 1/3 ciepłego mleka, dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować,
- na patelni na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, mieszamy i dusimy kilka minut pod przykryciem do momentu aż cebula zmięknie. Dodajemy łyżkę śmietany, chwilę mieszając smażymy, doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem. Ściągamy z gazu.
- do dużej miski przesypujemy mąkę z solą, wbijamy jajko, dodajemy olej i rozczyn drożdży, wyrabiamy stopniowo dolewając pozostałe ciepłe mleko aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, ( w razie potrzemy możemy podsypać trochę więcej mąki lub dodać odrobinę mleka),
- wyrobione ciasto dzielimy na ok 12-13 równych części, formujemy z nich kuleczki, wykładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 20-30 min do wyrośnięcia,
- ser żółty trzemy na tarce o drobnych oczkach,
- w wyrośniętym cieście dnem od szklanki robimy po środku wgłębienie, nakładamy po łyżce farszu i posypujemy po wierzchu startym serem,
- gotowe cebulaki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 25-30 minut aż ładnie się zarumienią
Zdjęcia