Cebulaki

Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu domowe cebulaki. Wyśmienite na ciepło jak i na zimno :). Coś w rodzaju pizzerinek. Bardzo smaczne, nie wiadomo kiedy w mgnieniu oka znikła cała blacha !.

Składniki na ciasto:

  • 400 gram mąki pszennej tortowej
  • 30 gram świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • ok 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 3-4 średniej wielkości cebule
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany u mnie 18%
  • 50 gram margaryny lub innego tłuszczu
  • sól, pieprz do smaku
  • ok 150 gram żółtego sera w kawałku

Przygotowanie:

  • cebulę kroimy w półplasterki,
  • do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki. Wlewamy ok 1/3 ciepłego mleka, dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować,
  • na patelni na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, mieszamy i dusimy kilka minut pod przykryciem do momentu aż cebula zmięknie. Dodajemy łyżkę śmietany, chwilę mieszając smażymy, doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem. Ściągamy z gazu.
  • do dużej miski przesypujemy mąkę z solą, wbijamy jajko, dodajemy olej i rozczyn drożdży, wyrabiamy stopniowo dolewając pozostałe ciepłe mleko aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, ( w razie potrzemy możemy podsypać trochę więcej mąki lub dodać odrobinę mleka),
  • wyrobione ciasto dzielimy na ok 12-13 równych części, formujemy z nich kuleczki, wykładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 20-30 min do wyrośnięcia,
  • ser żółty trzemy na tarce o drobnych oczkach,
  • w wyrośniętym cieście dnem od szklanki robimy po środku wgłębienie, nakładamy po łyżce farszu i posypujemy po wierzchu startym serem,
  • gotowe cebulaki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 25-30 minut aż ładnie się zarumienią

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *