Idealna marynata do grillowanej karkówki wg przepisu taty

Pyszna, delikatna i krucha karkówka z grilla. Na naszych imprezach zawsze robi furorę!. Poprosiłam tatę aby zdradził mi swój przepis i abym ja mogła zaskakiwać swoich gości :)!. Mniam!!

Składniki:

  • ok 1,5 kg karkówki, u mnie 10 plastrów
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki musztardy, ja użyłam sarebskiej
  • 5 łyżek ketchupu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 8 łyżek oleju
  • 1 opakowanie przyprawy do grillowanej karkówki

Przygotowanie:

  • plastry karkówki nakłuwamy i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety, ( wtedy jest krótszy czas grillowania, dzięki temu mięso jest miększe), możemy podzielić na mniejsze porcje.,
  • do miseczki przeciskamy ząbki czosnku przez praskę, dodajemy olej, miód, ketchup,musztardę. Wsypujemy przyprawę i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
  • do naczynia żaroodpornego lub większej miski przekładamy mięso, wlewamy marynatę i rękami dokładnie mieszamy aż mięso równomiernie się połączy z przyprawami.,
  • gotową karkówkę odstawiamy do lodówki na minimum godzinę do zamarynowania.

Zdjęcia

2 Comments on “Idealna marynata do grillowanej karkówki wg przepisu taty”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *