Domowe leczo

Pyszne, bardzo proste w przygotowaniu domowe leczo. Dodatkowego smaku dodaje podsmażona wcześniej kiełbaska :). Wyśmienicie smakuje z dodatkiem świeżej, chrupiącej bułeczki. Palce lizać!

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • ok 1100 gram obranej i wydrążonej cukinii
  • 3 większe papryki u mnie dwie czerwone i jedna żółta
  • 5 dużych pomidorów u mnie malinowe
  • 2 cebule
  • 3 kiełbaski śląskie u mnie ok 250 gram
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • olej do smażenia

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • cukinię obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy pestki/gniazda nasienne i kroimy kostkę,
  • paprykę i cebulę kroimy w kostkę,
  • pomidory sparzyć, pozbawić skórki i pokroić w kostkę,
  • kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki,
  • do garnka wlewamy trochę oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy. Gdy cebulka ładnie się zeszkli dodajemy paprykę i smażymy co jakiś czas mieszając ok 10 minut.
  • następnie dorzucamy cukinię i pomidory, dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 25 minut, co jakiś czas mieszając.
  • pokrojoną kiełbaskę podsmażamy na smalcu/oleju i dorzucamy do warzyw ok 5 minut przed końcem gotowania,
  • gdy warzywa będą miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *