Pyszne, bardzo proste w przygotowaniu domowe leczo. Dodatkowego smaku dodaje podsmażona wcześniej kiełbaska :). Wyśmienicie smakuje z dodatkiem świeżej, chrupiącej bułeczki. Palce lizać!
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- ok 1100 gram obranej i wydrążonej cukinii
- 3 większe papryki u mnie dwie czerwone i jedna żółta
- 5 dużych pomidorów u mnie malinowe
- 2 cebule
- 3 kiełbaski śląskie u mnie ok 250 gram
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- cukinię obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy pestki/gniazda nasienne i kroimy kostkę,
- paprykę i cebulę kroimy w kostkę,
- pomidory sparzyć, pozbawić skórki i pokroić w kostkę,
- kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki,
- do garnka wlewamy trochę oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy. Gdy cebulka ładnie się zeszkli dodajemy paprykę i smażymy co jakiś czas mieszając ok 10 minut.
- następnie dorzucamy cukinię i pomidory, dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 25 minut, co jakiś czas mieszając.
- pokrojoną kiełbaskę podsmażamy na smalcu/oleju i dorzucamy do warzyw ok 5 minut przed końcem gotowania,
- gdy warzywa będą miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia