Domowe leczo

Pyszne, bardzo proste w przygotowaniu domowe leczo. Dodatkowego smaku dodaje podsmażona wcześniej kiełbaska :). Wyśmienicie smakuje z dodatkiem świeżej, chrupiącej bułeczki. Palce lizać!

Składniki:

  • ok 1100 gram obranej i wydrążonej cukinii
  • 3 większe papryki u mnie dwie czerwone i jedna żółta
  • 5 dużych pomidorów u mnie malinowe
  • 2 cebule
  • 3 kiełbaski śląskie u mnie ok 250 gram
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • cukinię obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy pestki/gniazda nasienne i kroimy kostkę,
  • paprykę i cebulę kroimy w kostkę,
  • pomidory sparzyć, pozbawić skórki i pokroić w kostkę,
  • kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki,
  • do garnka wlewamy trochę oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy. Gdy cebulka ładnie się zeszkli dodajemy paprykę i smażymy co jakiś czas mieszając ok 10 minut.
  • następnie dorzucamy cukinię i pomidory, dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 25 minut, co jakiś czas mieszając.
  • pokrojoną kiełbaskę podsmażamy na smalcu/oleju i dorzucamy do warzyw ok 5 minut przed końcem gotowania,
  • gdy warzywa będą miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *