Krokiety z farszem warzywno-jajecznym

Krokiety z farszem warzywno-jajecznym to świetny pomysł na pyszny bezmięsny obiad. Proste w przygotowaniu, z podstawowych składników. Danie bardzo sycące. Cała rodzina się zajadała :).

Składniki:

  • 11-12 usmażonych naleśników
  • 1 duży por
  • 5 jaj
  • pół puszki kukurydzy
  • ok 150 gram sera żółtego w kawałku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • jajka do panierowania, ja zużyłam 5
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z łupiny,
  • smażymy naleśniki i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia,
  • umytego pora kroimy w cienkie półplasterki i sparzamy wrzątkiem,
  • ser trzemy na tarce o większych oczkach, obrane jajka kroimy w kostkę,
  • do dużej miski przekładamy ser, por, odsączoną kukurydzę oraz jajka. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z majonezem aż wszystkie składniki farszu się z sobą połączą,
  • łyżkę farszu rozsmarowujemy na naleśniku a następnie zawijamy tworząc krokieta.,
  • krokiety panierujemy obtaczając je w roztrzepanym jajku i bułce tartej,
  • gotowe krokiety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obydwu stron,
  • możemy podawać same lub z ketchupem czy sosem czosnkowym,

Zdjęcia

2 Comments on “Krokiety z farszem warzywno-jajecznym”

  1. Świetny pomysł na te krokiety. W ogóle sypie pani jak z rękawa fantastycznymi przepisami. Wiele z nich wykorzystam. Dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *