Ciasto Maxi King

Przepyszny deser wzorowany na popularnym batoniku. Proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Jest tak dobre że cała blacha znika w mgnieniu oka. Ciasto jest bardzo delikatne, jeśli chcemy aby było bardziej „stałe” możemy użyć mniej masy kajmakowej :).

Składniki:

  • jedno opakowanie gofrów 250 gram, możemy użyć gofrów własnej roboty 🙂
  • 1 litr śmietany 30%
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 2-3 garście orzeszków ziemnych solonych
  • 100 gram mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie:

  • na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wykładamy pierwszą warstwę gofrów,
  • do miski przelewamy 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%, dodajemy 2 łyżeczki cukru pudru i ubijamy na sztywno,
  • w międzyczasie do szklanki wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny i zalewamy ją trzema-czterema łyżkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
  • gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować, do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
  • gęstniejącą masę śmietanową rozprowadzamy po gofrach i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia,
  • gdy masa śmietanowa zastygnie rozprowadzamy po niej masę kajmakową (możemy ją wcześniej delikatnie przygrzać aby lepiej się rozprowadzała), następnie ponownie ciasto wstawiamy do lodówki na czas ubijania pozostałej śmietany,
  • pozostałe 500 ml śmietany ubijamy na sztywno z dwoma łyżeczkami cukru pudru.
  • pozostałe 3 łyżeczki żelatyny również rozpuszczamy w 3-4 łyżkach wody i odstawiamy do spęcznienia. Gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować, do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy. Chwile czekamy aż masa śmietanowa zacznie tężeć.
  • tężejącą śmietanę wykładamy na masę kajmakową, ciasto wstawiamy do lodówki aż masa śmietanowa stężeje,
  • orzeszki siekamy, pokruszoną czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy aż powstanie jednolita polewa.
  • lekko przestygniętą czekoladę rozprowadzamy po cieście. Na wierzchu posypujemy orzeszkami.
  • gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *