Jabłkowa krówka to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Efektowne. Na moim przyjęciu goście byli zachwyceni. Świetne połączenie kwaskowatej masy jabłkowej i słodkiego kajmaku. 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- ok 1200-1300 gram jabłek, ważone po obraniu i pozbyciu się gniazd nasiennych
- 1/2 szklanki cukru szklanka o pojemności 250 ml
- 1/2 szklanki wody
- 2 galaretki pomarańczowe
- 1 puszka masy kajmakowej 460 gram
- 660 ml śmietany 30%
- 1 śmietan fix
- ok 500 gram herbatników. U mnie jedna duża podwójna paczka plus trochę napoczęte z następnej.
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- 2 garście płatków migdałów
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- obrane i wydrążone jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i wodę. Zagotowujemy cały czas mieszając aby jabłka się nie przypaliły. Gotujemy do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać. Wtedy ściągamy z gazu, wsypujemy galaretki. Mieszamy dokładnie aż galaretki się rozpuszczą i odstawiamy do wystudzenia.
- na dno blaszki do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Po herbatnikach rozprowadzamy połowę masy kajmakowej i przykrywamy drugą warstwą herbatników,
- żelatynę zalewamy 50-60 ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia,
- śmietanę ubijamy na sztywno wraz z fixem i cukrem pudrem, gdy śmietana będzie ubita żelatynę przygrzewamy chwilę w kuchence mikrofalowej ( uważając aby jej nie zagotować!). Mieszamy, dodajemy do niej 1-2 łyżki śmietany aby ją zahartować. Dokładnie mieszamy, przelewamy do śmietany, krótko miksujemy do połączenia się składników.
- ok 1/3 śmietany przelewamy do oddzielnej miski. Do pozostałej śmietany dodajemy pozostałą masę kajmakowa. Miksujemy do połączenia się składników,
- na warstwę herbatników wykładamy i rozprowadzamy połowę jabłek, na jabłka wykładamy i rozprowadzamy połowę masy śmietanowo-krówkowej. Przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
- Po herbatnikach rozprowadzamy drugą połowę masy jabłkowej a po niej masę śmietanowo-krówkową.
- układamy czwartą warstwę herbatników. Po wierzchu rozsmarowujemy odłożoną wcześniej śmietanę i posypujemy płatkami migdałowymi.
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do chłodzenia do lodówki.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Mega ciasto! Wygląda przepysznie ! <3