Kotlety mielone z porem w paprykowej panierce

Pyszne kotlety mielone z porem w paprykowej panierce, idealne na rodzinny obiad :). Ciekawa i bardzo smaczna odmiana od ich tradycyjnej wersji. Moim domownikom bardzo posmakowała, na pewno jeszcze zagoszczą na moim stole.

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego
  • 1 por
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek, przyprawa do mięsa mielonego
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
  • olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie:

  • kajzerkę/bułkę namaczamy w mleku i dobrze odciskamy,
  • pora kroimy w cienkie półplasterki a następnie sparzamy wrzątkiem,
  • do dużej miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętego pora i bułkę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do mięsa. Dokładnie wyrabiamy aż powstanie jednolita masa.
  • na talerz lub do miski przesypujemy bułkę tartą, wsypujemy do niej paprykę i mieszamy,
  • z wyrobionego mięsa dłońmi formujmy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej,
  • gotowe kotlety wstawiamy na ok godzinę do lodówki, jeśli się spieszymy to możemy pominąć ten etap,
  • kotlety smażymy na rozgrzanej patelni na rumiano z obydwu stron,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *