Pyszne kotlety mielone z porem w paprykowej panierce, idealne na rodzinny obiad :). Ciekawa i bardzo smaczna odmiana od ich tradycyjnej wersji. Moim domownikom bardzo posmakowała, na pewno jeszcze zagoszczą na moim stole.
Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego
- 1 por
- 1 kajzerka namoczona w mleku
- 1 jajko
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek, przyprawa do mięsa mielonego
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
- olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
- kajzerkę/bułkę namaczamy w mleku i dobrze odciskamy,
- pora kroimy w cienkie półplasterki a następnie sparzamy wrzątkiem,
- do dużej miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętego pora i bułkę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do mięsa. Dokładnie wyrabiamy aż powstanie jednolita masa.
- na talerz lub do miski przesypujemy bułkę tartą, wsypujemy do niej paprykę i mieszamy,
- z wyrobionego mięsa dłońmi formujmy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej,
- gotowe kotlety wstawiamy na ok godzinę do lodówki, jeśli się spieszymy to możemy pominąć ten etap,
- kotlety smażymy na rozgrzanej patelni na rumiano z obydwu stron,
Zdjęcia