Racuchy ziemniaczane z farszem mięsnym

Pyszne racuchy ziemniaczane z mięsnym farszem to prosty pomysł na smaczny i treściwy obiad. Wyśmienicie smakują podane z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. Podstawowe składniki,szybkie w przygotowaniu sycące danie :).

Składniki na masę ziemniaczaną:

  • 3 duże ziemniaki
  • 4 pełniejsze łyżki mąki pszennej
  • 4 pełniejsze łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia

Składniki na farsz:

  • ok 250 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • 3/4 szklanki śmietany 30%
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Przygotowanie farszu: do miski robota przełożyłam mięso, zalałam śmietaną i dokładnie zmiksowałam. Doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam z posiekanym szczypiorkiem.
  • obrane ziemniaki ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach, wbijamy jajka. Dodajemy mąki, mleko i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa, ( w razie gdyby wydała nam się za rzadka możemy dodać jeszcze trochę mąki),
  • na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wykładamy porcję ciasta, lekko spłaszczając łyżką. Smażymy. Gdy racuchy lekko się zetną smarujemy po nich łyżką farszem mięsnym.
  • Jak racuchy od spodu się zrumienią wtedy obracamy je na drugą stronę,
  • usmażone racuchy delikatnie przekręcamy i ściągamy z patelni.
  • wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *