Ciasto Jabłkowa krówka

Jabłkowa krówka to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Efektowne. Na moim przyjęciu goście byli zachwyceni. Świetne połączenie kwaskowatej masy jabłkowej i słodkiego kajmaku. 🙂

Składniki:

  • ok 1200-1300 gram jabłek, ważone po obraniu i pozbyciu się gniazd nasiennych
  • 1/2 szklanki cukru szklanka o pojemności 250 ml
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 puszka masy kajmakowej 460 gram
  • 660 ml śmietany 30%
  • 1 śmietan fix
  • ok 500 gram herbatników. U mnie jedna duża podwójna paczka plus trochę napoczęte z następnej.
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 2 garście płatków migdałów

Przygotowanie:

  • obrane i wydrążone jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i wodę. Zagotowujemy cały czas mieszając aby jabłka się nie przypaliły. Gotujemy do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać. Wtedy ściągamy z gazu, wsypujemy galaretki. Mieszamy dokładnie aż galaretki się rozpuszczą i odstawiamy do wystudzenia.
  • na dno blaszki do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Po herbatnikach rozprowadzamy połowę masy kajmakowej i przykrywamy drugą warstwą herbatników,
  • żelatynę zalewamy 50-60 ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia,
  • śmietanę ubijamy na sztywno wraz z fixem i cukrem pudrem, gdy śmietana będzie ubita żelatynę przygrzewamy chwilę w kuchence mikrofalowej ( uważając aby jej nie zagotować!). Mieszamy, dodajemy do niej 1-2 łyżki śmietany aby ją zahartować. Dokładnie mieszamy, przelewamy do śmietany, krótko miksujemy do połączenia się składników.
  • ok 1/3 śmietany przelewamy do oddzielnej miski. Do pozostałej śmietany dodajemy pozostałą masę kajmakowa. Miksujemy do połączenia się składników,
  • na warstwę herbatników wykładamy i rozprowadzamy połowę jabłek, na jabłka wykładamy i rozprowadzamy połowę masy śmietanowo-krówkowej. Przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
  • Po herbatnikach rozprowadzamy drugą połowę masy jabłkowej a po niej masę śmietanowo-krówkową.
  • układamy czwartą warstwę herbatników. Po wierzchu rozsmarowujemy odłożoną wcześniej śmietanę i posypujemy płatkami migdałowymi.
  • gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do chłodzenia do lodówki.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *