Pyszne racuchy ziemniaczane z mięsnym farszem to prosty pomysł na smaczny i treściwy obiad. Wyśmienicie smakują podane z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. Podstawowe składniki,szybkie w przygotowaniu sycące danie :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na masę ziemniaczaną:
- 3 duże ziemniaki
- 4 pełniejsze łyżki mąki pszennej
- 4 pełniejsze łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
Składniki na farsz:
- ok 250 gram mięsa mielonego wieprzowego
- 3/4 szklanki śmietany 30%
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Przygotowanie farszu: do miski robota przełożyłam mięso, zalałam śmietaną i dokładnie zmiksowałam. Doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam z posiekanym szczypiorkiem.
- obrane ziemniaki ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach, wbijamy jajka. Dodajemy mąki, mleko i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa, ( w razie gdyby wydała nam się za rzadka możemy dodać jeszcze trochę mąki),
- na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wykładamy porcję ciasta, lekko spłaszczając łyżką. Smażymy. Gdy racuchy lekko się zetną smarujemy po nich łyżką farszem mięsnym.
- Jak racuchy od spodu się zrumienią wtedy obracamy je na drugą stronę,
- usmażone racuchy delikatnie przekręcamy i ściągamy z patelni.
- wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia