Przepyszny i prosty w przygotowaniu jabłecznik na cieście krucho-drożdżowym. Cała blacha zniknęła w niecałą dobę :). Rodzina była zachwycona!. Wyśmienite o każdej porze. Gratka dla wielbicieli jabłkowych wypieków.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na rozczyn z drożdży:
- 50 gram świeżych drożdży
- 4 łyżki ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
- 250 gram margaryny lub masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
Pozostałe składniki:
- 2 kg jabłek
- opcjonalnie 1-2 łyżki kaszy manny
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta
- cynamon i cukier do jabłek wg uznania
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku, dosładzamy wg uznania, dodajmy cynamon i dokładnie mieszamy. Gdyby jabłka były dość wodniste dodajemy do nich kasze manny i dokładnie mieszamy.
- przygotowanie rozczynu: do ciepłego mleka dodajemy cukier, wkruszamy drożdże, dokładnie rozcieramy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min aż drożdże zaczną pracować.
- do miski przesypujemy mąkę, wsypujemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę/masło i wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdży.
- ciasto dokładnie wyrabiamy, w razie konieczności możemy podsypać trochę mąki. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na 20-30 minut.
- schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, jedną rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką. Rozwałkowane ciasto przy pomocy wałka przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
- następnie wykładamy i rozprowadzamy jabłka. Przykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta. Nakłuwamy widelcem i po wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem,
- gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 35 min do momentu aż ciasto się ładnie zrumieni, do suchego patyczka.
- upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Wspaniałosci u wielbiam takie ciasta zapraszam na blog