Przepyszny i prosty w przygotowaniu jabłecznik na cieście krucho-drożdżowym. Cała blacha zniknęła w niecałą dobę :). Rodzina była zachwycona!. Wyśmienite o każdej porze. Gratka dla wielbicieli jabłkowych wypieków.
Składniki na rozczyn z drożdży:
- 50 gram świeżych drożdży
 - 4 łyżki ciepłego mleka
 - 1 łyżka cukru
 
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
 - 250 gram margaryny lub masła
 - 2 jajka
 - 1/2 szklanki cukru
 
Pozostałe składniki:
- 2 kg jabłek
 - opcjonalnie 1-2 łyżki kaszy manny
 - 1-2 łyżki bułki tartej
 - 1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta
 - cynamon i cukier do jabłek wg uznania
 
Przygotowanie:
- jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku, dosładzamy wg uznania, dodajmy cynamon i dokładnie mieszamy. Gdyby jabłka były dość wodniste dodajemy do nich kasze manny i dokładnie mieszamy.
 - przygotowanie rozczynu: do ciepłego mleka dodajemy cukier, wkruszamy drożdże, dokładnie rozcieramy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min aż drożdże zaczną pracować.
 - do miski przesypujemy mąkę, wsypujemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę/masło i wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdży.
 - ciasto dokładnie wyrabiamy, w razie konieczności możemy podsypać trochę mąki. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na 20-30 minut.
 - schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, jedną rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką. Rozwałkowane ciasto przy pomocy wałka przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
 - następnie wykładamy i rozprowadzamy jabłka. Przykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta. Nakłuwamy widelcem i po wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem,
 - gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 35 min do momentu aż ciasto się ładnie zrumieni, do suchego patyczka.
 - upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
 
Zdjęcia











                    
                    
                    
Wspaniałosci u wielbiam takie ciasta zapraszam na blog