Jabłecznik na cieście krucho-drożdżowym

Przepyszny i prosty w przygotowaniu jabłecznik na cieście krucho-drożdżowym. Cała blacha zniknęła w niecałą dobę :). Rodzina była zachwycona!. Wyśmienite o każdej porze. Gratka dla wielbicieli jabłkowych wypieków.

Składniki na rozczyn z drożdży:

  • 50 gram świeżych drożdży
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
  • 250 gram margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru

Pozostałe składniki:

  • 2 kg jabłek
  • opcjonalnie 1-2 łyżki kaszy manny
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta
  • cynamon i cukier do jabłek wg uznania

Przygotowanie:

  • jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku, dosładzamy wg uznania, dodajmy cynamon i dokładnie mieszamy. Gdyby jabłka były dość wodniste dodajemy do nich kasze manny i dokładnie mieszamy.
  • przygotowanie rozczynu: do ciepłego mleka dodajemy cukier, wkruszamy drożdże, dokładnie rozcieramy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min aż drożdże zaczną pracować.
  • do miski przesypujemy mąkę, wsypujemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę/masło i wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdży.
  • ciasto dokładnie wyrabiamy, w razie konieczności możemy podsypać trochę mąki. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na 20-30 minut.
  • schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, jedną rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką. Rozwałkowane ciasto przy pomocy wałka przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
  • następnie wykładamy i rozprowadzamy jabłka. Przykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta. Nakłuwamy widelcem i po wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem,
  • gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 35 min do momentu aż ciasto się ładnie zrumieni, do suchego patyczka.
  • upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia

One Comment on “Jabłecznik na cieście krucho-drożdżowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *