Zapiekane kotlety z piersi na dwa sposoby

Zapiekane kotlety z piersi kurczaka na dwa sposoby urozmaicą codzienny lub okazjonalny obiad. Banalnie proste w przygotowaniu. Świetnie smakują zarówno z ugotowanymi ziemniakami jak i opiekanymi lub frytkami. Smaki które prawie każdy lubi.

Składniki:

  • 1 podwójna duża pierś z kurczaka
  • 3-4 plasterki ananasa
  • kilka większych pieczarek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • pół średniej cebuli
  • kawałek sera żółtego u mnie ok 70-100 gram
  • sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • bułka tarta do panierowania kotletów
  • jajka do panierowania u mnie 3 sztuki
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie trochę mąki pszennej do panierowania

Przygotowanie:

  • Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem( staramy się aby wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej grubości),
  • mięso obsypujemy z obu stron przyprawami,
  • umyte pieczarki kroimy w kostkę lub półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy cebulkę. Gdy się zeszkli dorzucamy pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku.
  • gdy pieczarki się usmażą dodajemy do nich śmietanę, mieszamy i ściągamy z ognia.
  • kotlety panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej,
  • opanierowane kotlety smażymy na rozgrzanej patelni na oleju z obydwu stron na rumiano.
  • w międzyczasie trzemy ser na tarce o drobnych bądź większych oczkach, wg upodobania. Plastry ananasa kroimy w mniejszą kostkę.
  • usmażone kotlety układamy na blasze do piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy po ich wierzchu startym serem, po połowie rozprowadzamy pieczarki a na pozostałych ananasa,
  • tak przygotowane kotlety wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *