Prosta i szybka w przygotowaniu potrawka z kurczaka. Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Najlepiej smakuje podana z ugotowanym ryżem lub tłuczonymi ziemniakami. Pożywny i tani obiad.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- ok 400 gram mięsa z obranego kurczaka z rosołu ( ważone obrane z kości i ze skóry)
- 70-80 gram mrożonego groszku
- 1 większa bądź 2 mniejsze ugotowane marchewki z rosołu
- 2 szklanki zimnego rosołu, ( odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- obrane mięso z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, marchewkę kroimy w plasterki lub pół plasterki,
- na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy aby nie powstały grudki a jednolita masa, smażymy ok minuty mieszając
- następnie powoli wlewamy zimny rosół szybko mieszając w celu uniknięcia powstania grudek. Do gładkiego sosu dodajemy mrożony groszek, mieszamy i zagotowujemy.
- gotujemy ok 4 minuty co jakiś czas mieszając do momentu aż sos zgęstnieje i groszek się rozmrozi. Kolejno dodajemy marchewkę i mięso. Dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki połączyły się z sosem. Całość chwilę przygrzewamy ( nie za długo aby mięso się nie rozpadło). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- potrawkę podajemy z ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami lub ryżem.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia