Tort brzoskwiniowy na zimno

Przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu brzoskwiniowy tort bez pieczenia. Idealny na każdą okazję. W smaku delikatny i kremowy. Rozpływa się w ustach. Goście byli zachwyceni, jeszcze nie raz zagości na naszym stole.

Składniki:

  • 200 gram kakaowych herbatników
  • 70 gram masła
  • 2 puszki brzoskwiń, ok 1 kg po odsączeniu
  • 250 gram serka mascarpone
  • 660 ml śmietany 30%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 40 gram żelatyny

Przygotowanie:

  • herbatniki rozdrabniamy w blenderze i przesypujemy do miski, następnie dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy, wysypujemy na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy i ubijamy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy,
  • odsączone brzoskwinie z syropu blendujemy na gładką masę,
  • dobrze schłodzoną śmietanę wraz z mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywną masę,
  • w międzyczasie żelatynę przesypujemy do szklanki/miseczki, zalewamy 120 mililitrami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy chwilę aż spęcznieje.
  • gdy śmietana będzie ubita stopniowo cały czas miksując dodajemy mus brzoskwiniowy,
  • Gdy żelatyna spęcznieje podgrzewamy ją kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub przygrzewamy na gazie do momentu aż będzie płynnej konsystencji. Musimy uważać aby jej nie zagotować!,
  • do płynnej żelatyny dodajemy łyżkę lub dwie masy aby ją zahartować, mieszamy i przelewamy do masy brzoskwiniowej, miksujemy aż składniki się połączą,
  • gotową masę brzoskwiniową przelewamy i rozprowadzamy w tortownicy, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia na całą noc.
  • po tym czasie tort wyciągamy z torownicy i dekorujemy wg własnych upodobań 🙂

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *