Potrawka z kurczaka

Prosta i szybka w przygotowaniu potrawka z kurczaka. Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Najlepiej smakuje podana z ugotowanym ryżem lub tłuczonymi ziemniakami. Pożywny i tani obiad.

Składniki:

  • ok 400 gram mięsa z obranego kurczaka z rosołu ( ważone obrane z kości i ze skóry)
  • 70-80 gram mrożonego groszku
  • 1 większa bądź 2 mniejsze ugotowane marchewki z rosołu
  • 2 szklanki zimnego rosołu, ( odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • obrane mięso z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, marchewkę kroimy w plasterki lub pół plasterki,
  • na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy aby nie powstały grudki a jednolita masa, smażymy ok minuty mieszając
  • następnie powoli wlewamy zimny rosół szybko mieszając w celu uniknięcia powstania grudek. Do gładkiego sosu dodajemy mrożony groszek, mieszamy i zagotowujemy.
  • gotujemy ok 4 minuty co jakiś czas mieszając do momentu aż sos zgęstnieje i groszek się rozmrozi. Kolejno dodajemy marchewkę i mięso. Dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki połączyły się z sosem. Całość chwilę przygrzewamy ( nie za długo aby mięso się nie rozpadło). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • potrawkę podajemy z ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami lub ryżem.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *